DDL (Dulce De Leche) için SKYNET yapımı

Dulce De Leche Nedir? Detaylar :
Facebook Sayfası : Dulce De Leche – Assos
Web Sitesi : http://www.dulcedelecheturkey.com/

Dulce De Leche 6-8 saat arasında hazırlanan bir süt reçelidir. Bu süre içerisinde tatlının kaynama noktasının kontrolü ve karamelize olması için karıştırma-durdurma eylemleri manuel olarak yapılırken, SKYNET ile otomatik kontrol sağlanmıştır.

Assos Nar Konakta Üretilen DDL

Assos Nar Konakta Üretilen Dulce De Leche

KULLANILAN EKİPMANLAR
8X8 Matrix Display : Makina çalışırken üretimin hangi anında olduğumuzu takip edebilmek için kullandım. İlk başta bir ekran ile başlayıp daha sonra bunu iki ekrana çıkardım. Ekranlardan bir tanesi programın hangi fazında olduğumuzu gösterirken diğeri dakika değerini göstermektedir. (Display’in nasıl kullanıldığına buradan erişebilirsiniz. Örnek Program )

8X8 Matrix Display

8X8 Matrix Display

Arduino UNO : Ana kontrolör. 2 dış kesmesini PAUSE ve RUN modları için kullandım. Ayrıca Sensör Shield kullanarak daha sade bir bağlantı yaptım.

Arduino Uno

Arduino Uno

MZ80 Optical Sensör : Süt kaynama noktasına eriştiğinde köpük yaparak taşıyor. Normal şartlarda 97 derece dolaylarında sıcaklık sensörü makinaya müdahale ederek taşmayı engelliyor.
Sıcaklık sensörünün çalışmaması durumunda optik sensör devreye girerek oluşan köpüğü farkediyor ve makinaya müdahale ediyor. (Önemli Not : optik sensör normalde sorunsuz çalışırken süt’le deneme yapıldığı esnada kararsız çalışmaya başladı. Sensör 90 derecelik açı ile yerleştirildiğinde beyaz rengin oluşturduğu bu kararsız durumu engellemek için sensörü 45 derecelik eğimle yerleştirdik)

MZ80

MZ80 – Optical Sensor

Röle Kartı : 5V’luk röle kartı ile motoru kontrol ediyoruz. Arduino’dan direkt çıkış alarak çalışması avantaj sağlıyor.

Relay

Röle Kartı

Sıcaklık Sensörü : DS18B20 digital temperature sensör kullanılmşıtır. Bu sensör direkt sıvı ile temas edebiliyor. Ölçümleri çok hassas ( virgülden sonra iki basamak) ve tepki süresi çok kısa. Proje’de sütün kaynama noktasında sistemi kontrol edebilmek için kullanılmıştır. (Örnek Program)

Temperature Sensor DS18B20

Sıcaklık Sensörü

PROJENİN DETAYLARI
Prjoye ilk olarak 1 tane 8X8 Matrix Display ile başladım.
Optik sensör sütü algıladığında motoru durduryor, ekranda ise motorun durduğu ve çalıştığı fazlar gösteriliyor. Simülasyonu:

Kontrol Ünitesine ikinci display eklendikten sonra gerçekleştirilen test. LS ( Long Stop) tamamlandıktan sonra motor devreye girer ve ekran A fazının 1. dakikasını gösterir.

İlk Test – SKYNET’in makina bağlantısının yapılması ve ana fonksiyonların denemesi :

İlk Üretim Testi :